perjantai 27. syyskuuta 2013

Fikisha C-pennut ovat täällä

Nala ja Zantos saivat 6 kaunista tytärtä eilen 26.9. Pentujen syntymä oli hieman mutkainen ja lopulta päädyttiin keisarinleikkaukseen.

25.9. Illalla noin 22.00 aikoihin Nala alkoi vuotamaan lapsivettä. Lämmöt olivat laskeneet jo alas joten tiesin, että synnytys on lähestymässä. Valmistauduimme Lauran (Nalan omistajan) kanssa tulevaan synnytykseen, kun vettä alkoi tulla. Kaikki sujui hyvin ja yöllä Nala alkoi osoittamaan merkkejä synnytyksestä mm. läähättämällä ja tekemällä pesää. Sillä oli myös supistuksia. Nämä oli avautumisvaiheen merkkejä ja odotimme, että työntöpoltot alkaa. Lopulta aamuyöstä 5 aikaan Nala rauhoittui ja nukkui. Synnytys ei edennyt enää ja yritimme kävelyttämällä saada synnytystä jatkumaan. Välillä se auttoikin, mutta sitten supistukset taas hiipui. Aamulla 7 aikaan soitin päivystävälle eläinlääkärille ja päädyttiin odottamaan vielä tunti, että eläinlääkärit aukeaa.
Klo 8 soitin tutulle eläinlääkärille ja pakkasimme tarvittavat tykötarpeet pennuille ja Nalalle mukaan ja lähdimme vastaanotolle.
Nala sai ensimmäisenä kalkkipiikin, joka yleensä auttaa supistuksien voimistumiseen, mutta Nalalle siitä ei ollut merkittävää apua. Eläinlääkäri tutki Nalan ja totesi kohdunsuun olevan auki ja yksi pentu oli syvällä synnytyskanavassa, joten Nala sai oksitosiini piikin. Se alkoi auttamaan ja supistukset vihdoin alkoivat, mutta pentu ei tullut yhtään ulospäin ponnistuksista huolimatta. Nala sai vielä toisen oksitosiinin ja supistukset tulivat voimakkaammin ja pentu tuli vain hieman ulommaksi. Lopulta eläinlääkäri joutui vetämään pennun pois, koska se oli jumissa eikä liikkunut eteenpäin synnytyskanavassa. Heti pennun synnyttyä huomattiin, että pentu oli ollut siellä pidemmän aikaa ja istukka oli ollut irronneena pidempään. Yritimme elvyttää pentua, mutta tuloksetta. Pentu oli ridgellinen narttu.
Tässävaiheessa eläinlääkärin mielestä oli järkevin tehdä sektio ja ottaa kiireellä muut pennut ulos. Nala valmisteltiin pikaisesti ja eläinlääkäri alkoi leikkaamaan. Muilla pennuilla oli jo ahdinkoa ollut, ne olivat ulostaneet veteen ja vesikin oli muuttunut limaisemmaksi. Kuivasimme pentuja pyyhkeisiin ja ne saivat piristetipan kielenalle, jonka jälkeen taas kuivasimme ja hieroimme pentuja niin kauan että ne alkoivat hengittelemään, osaa pennuista jouduimme auttamaan pidempään. Heti virottuaan pennut alkoivat etsiä nisää ja olivat virkeitä ja liikkuvaisia. Yllätykseksemme kaikki pennut olivat narttuja, mutta erittäin kauniita. Yhdellä pennulla ei ollut ridgeä, muilla nartuilla näytti olevan pikaisen tarkastuksen jälkeen ok ridget.
Nala ommeltiin kiinni ja se sai tarvittavat lääkkeet tipan kautta. Pennut pääsivät imemään ekaa kertaa Nalan ollessa vielä leikkauspöydällä. Imetyksen jälkeen pakkasimme pennut ja Nalan autoon ja lähdimme kotiin.

Kotona Nala alkoi jo heräillä ja laitoimme pennut Nalan luokse heti ja ne alkoivat syömään. Nala tarkisti välillä että pennut ovat tallella ja kävi nukkumaan. Illalla Nala jo pesi pentuja ja huolehti niistä. Nala saa kipulääkettä ja antibioottia tulehduksien ehkäisyyn ja haavaa huuhdellaan päivittäin.
Nukuin lattialla Nalan ja pentujen kanssa ja yö meni tosi hyvin. Aamulla punnitsimme ja tarkistimme pennut. 5 tytöllä on ridget joista yhdellä aavistuksen offset (vinot kruunut) ja yksi on ridgetön. Häntämutkia, sinuksia tai muita vikoja ei löytynyt tässä tarkastuksessa. Tarkistan pennut useaan otteeseen, sillä joskus vikoja on vaikea havaita.

Jos olet kiinnostunut pennusta ota yhteyttä mailitse fikisha@gmail.com tai puhelimitse 044-2778084


Neiti PinkkiNeiti PunainenNeiti ViolettiNeiti KeltainenNeiti Turkoosi (ridgetön)Neiti OranssiNala ja pennutEi kommentteja:

Lähetä kommentti